Weekly News

Guus Komen, Safety Improvement Company. Ron de Bruijn, Riskonet. ADVERTENTIE

Soft controls in opkomst om veiligheid in ondernemingen te verbeteren

Riskonet helpt bedrijven met het identificeren van risico’s, de keuze in beveiligingsmaatregelen en het voorkomen van calamiteiten. En ze helpen professionals zich te ontwikkelen in risicocultuur en asset risk management. Ofwel de hard skills. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Safety Improvement Company, een adviesbureau voor veiligheidsverbetervraagstukken. Dit bureau combineert de vakgebieden arbeid- en procesveiligheid en organisatieontwikkeling en richt zich derhalve meer op de soft skills. Beide bedrijven signaleren de heruitvinding van het belang van soft skills voor effectief risicomanagement.

Ondanks de aanwezigheid van vele risicomanagers en risicomanagementsystemen bij de banken brak in 2008 de kredietcrisis uit. Regels, richtlijnen en voorschriften waren er voldoende, maar hoe zat het met de soft controls, de mensgerichte beheersinstrumenten? Hetzelfde zie je op dit moment in het vakgebied veiligheid. Bedrijven die zich blindstaren op de fysieke beveiligingssystemen en de regels – de hard controls ofwel instrumentele beheersinstrumenten –  en hopen dat medewerkers die gaan naleven zijn nog steeds eerder regel dan uitzondering.

Stel, een machine is defect en kan alleen maar draaien op een onveilige manier? Laat je hem dan eerst repareren of ga je gewoon door? Vertrouw je voor de veiligheid op de sprinklerinstallatie, maar laat je de nooduitgangen geblokkeerd?

Dergelijke besluiten van het management zijn sterk bepalend voor het gedrag van medewerkers. Alleen al het voorbeeldgedrag en de signalen die de hoogste leidinggevende afgeeft – de soft controls – hebben meer impact op risicobeheersing dan alle regels bij elkaar. Leidinggevenden kunnen vaak beter investeren in hun mensgerichte vaardigheden dan in nieuwe veiligheidsregels.

In de markt zijn diverse stromingen en aanpakken voor de implementatie van de hard en soft controls. Die zijn gebaseerd op modellen over cultuur, gedrag en de rol van de risicoprofessional daarin. Om te leren hoe je deze hard en soft controls effectief toepast ontwikkelden Riskonet en Safety Improvement Company de driedaagse masterclass Risk and HSE-management through soft controls voor risicoprofessionals en HSE-managers. Veilig gedrag op de werkvloer begint tussen de oren. Zie hiervoor: www.riskonet.nl

Feitwww.safety-improvement-company.nl 


 www.riskonet.nl

Delen

Journalist

Related articles