Weekly News

Rick Veenendaal, manager Circulaire economie bij Gispen ONTWIKKELING

Rick Veenendaal over Circulaire Economie in Smart Cities

Wat is het belang van een circulaire economie in een Smart City?

“Een circulaire economie zorgt voor duurzaamheid. De eerste stappen zijn al gezet, voornamelijk op het gebied van energie. We wekken energie steeds vaker duurzaam op, door middel van zonnepanelen of windenergie bijvoorbeeld. Ook verminderen we ons energiegebruik. Om dit door te zetten moeten ook materialen en grondstoffen duurzamer worden en dat wordt gestimuleerd door een circulaire economie.”


Hoe kunnen we die circulariteit inzetten?

“Door gebouwen circulair in te richten bijvoorbeeld. Om dat te doen, moet je van tevoren goed nadenken over het ontwerp van je product. Maak gebruik van hernieuwbare materialen en produceer modulair, zodat je de onderdelen makkelijk kunt vervangen als er iets kapot gaat. Ook kun je de levensduur van bestaand meubilair verlengen, door het te upgraden of een nieuwe functionaliteit toe te voegen. Als laatste kun je ook opnieuw gaan nadenken over het anders inkopen van meubilair. Betalen voor gebruik en niet voor eigendom bijvoorbeeld.”


Wat is hierbij de uitdaging?

“Die zit hem vooral in het kostenefficiënt maken van het gebruiksproces, zowel productie als de levensduur verlengen. Circulaire economie wordt gestimuleerd vanuit een grondstoffen-schaarste en enorme prijsstijgingen. Ook zitten er in heel veel producten toxische stoffen, zoals bijvoorbeeld in het pur dat nu nog veel wordt gebruikt in gebouwen, maar ook als schuim in meubilair. De uitdaging is om hier betaalbare alternatieven voor te vinden.”


Delen

Journalist

Related articles