Weekly News

Repair café’s: Weg met de wegwerpmaatschappij

Met een kapotte fiets of jas kun je terecht bij de fietsenmaker of de klerenmaker. Of bij één van de 400 Repair Cafés die Nederland telt. En voordat je het weet sta je er gezellig met mensen te kletsen uit je buurt die je nog helemaal niet kende. En dat is ook precies de bedoeling achter het concept: er worden kapotte spullen opgelapt, maar het gaat ook om de sociale cohesie. Terwijl die handige buurman of vrouw je kapotte fiets, jas of staafmixer oplapt, ontstaat er een band.

 

Martine Postma, oprichter en directeur van de stichting Repair Café: “Mensen gooien kapotte spullen vaak weg, omdat ze niet weten hoe je ze kunt repareren. Dat vind ik jammer. En ook helemaal niet logisch, gezien de grondstoffen-schaarste. Als er meer wordt gerepareerd, heb je minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten.”

 

In hoeverre sluiten de Repair Cafés aan bij de circulaire gedachtengoed? Postma: “Nu is vaak nog de gedachte: spullen kapot? Hup, recyclen. Maar wat mij betreft is dat pas als laatste aan de orde. Eerst repareren, dan pas recyclen.”    

Delen

Journalist

Erzsó Alföldy

Related articles