Weekly News

Kantoren slimmer inrichten

Als er één plek is waar technologie de omgeving slimmer kan maken, is het wel het kantoor. Wat is de stand van zaken?

'Alle aspecten in een kantoor zijn straks aangesloten op het Internet. Het koffiezetapparaat toont op het scherm je favoriete koffiespecialiteit.'

Voor Elphi Nelissen staan medewerkers centraal bij de inrichting van Smart Offices. “Het begint met een aantrekkelijke werkomgeving zodat medewerkers productiever zijn”, zegt de hoogleraar Building Sustainability aan de TU Eindhoven. “Mensen die zich goed voelen in hun omgevingen, zullen ook beter presteren.”


Dat kan bijvoorbeeld door de medewerkers het leven makkelijk te maken. “Als je door de slagboom rijdt, weet het slimme kantoor al dat je aanwezig bent. De werkplek wordt ingesteld zoals je wil, of het kantoor leidt je naar een vrije werkplek”, zegt Nelissen. 


Daar houdt het niet op, vult Marco Heida, founder van Internet of Things Nederland, aan. “Alle aspecten in een kantoor zijn straks aangesloten op het internet. Het koffiezetapparaat toont op het scherm je favoriete koffiespecialiteit en daarna een aanbieding voor de sneakers die je de avond daarvoor op internet hebt bekeken.”


Duurzaam gebouwbeheer is een tweede toegevoegde waarde, naast hospitality, zegt Heida: “Om de kwaliteit van het binnenklimaat goed te bepalen, worden onder andere CO2, temperatuur en luchtvochtigheid met sensoren gemeten. Beacons onder het bureaublad zien welk bureau bezet is. Door deze bronnen te combineren met het energiegebruik zijn snel besparingen te behalen.”


Heida verwacht dat de combinatie van nog meer databronnen Smart Offices nog verder brengt. “Zowel actuele data als weer of verkeer en de agenda’s van medewerkers. Door deze te koppelen met historische data als de bezetting in het verleden bij deze indicatoren, kunnen bijvoorbeeld bepaalde verdiepingen worden gesloten.”


Nelissen geeft de inzet van verlichting als voorbeeld van het combineren van data. “Aan de hand van de hoeveelheid daglicht wordt de verlichting aangestuurd. Ook kan het licht gedurende de dag variëren, bijvoorbeeld na de lunch iets blauwer zodat medewerkers iets actiever en productiever zijn. De medewerkers vormen 95 procent van de kosten van een kantoor. Daarom mijn pleidooi om mensen centraal te zetten.”

Feit

De mogelijkheden van Smart Offices zijn eindeloos, zegt Marco Heida van Internet of Things Nederland. “Receptionisten worden vervangen door camera’s. Zij registreren gasten en begeleiden ze via voice-control naar de juist plek. Plantsensoren geven een notificatie wanneer een plant water of voeding nodig heeft.”

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles