Weekly News

Karl Raats, expert in zakelijke creativiteit en “Spreker van het Jaar 2016” in de categorie Personal Development ONTWIKKELING

Je beperking is je talent

Met voorsprong mijn favoriete definitie van talent is ‘aangeboren vermogen dat in staat stelt een vaardigheid zodanig te ontwikkelen dat iemand zeer goed wordt’. Met andere woorden, talent = een bovengemiddelde aanleg, inherent aan jou. Maar ook, talent ≠ vaardigheid.

 

Zo ken ik niemand met muzikaal talent die daardoor automatisch een feilloze portie Franz Liszt uit zijn piano weet te rammelen. Jij wel? Voor het hebben van een talent hoef je niks te doen. Maar het is alle hens aan dek om die aanleg te kneden tot iets waar jij en wij echt wat aan hebben. Talent is dus een uitnodiging. Meer niet, maar ook niet minder.

 

Neem nou een dyslect. Die heeft een inherente, bovengemiddelde aanleg voor het door elkaar haspelen van letters en woorden. Hoeft ie geen moeite voor te doen. Talent heet dat. Het is alleen nog geen vaardigheid waar hij en wij wat aan hebben. Vraag is dus, tot welke vaardigheid nodigt dit talent uit? Tja, wat moet je nou met zo’n dyslect die sterker is in patroonherkenning, beter in het zien van het grotere plaatje en makkelijker out-of-the-box kan denken. Erg lastig allemaal.

 

Welk talent heb jij waar jij in een boog omheen wandelt omdat de vertaalslag naar zijn meerwaarde niet een-op-een duidelijk is? Laat ik dat ‘talent’ bij zijn meer gangbare naam noemen: wat is je ‘beperking’?

 

Misschien ben jij wel beperkt geduldig. Of nog beter: jij hebt een talent voor ongeduld. Geweldig toch? Jij voelt van nature perfect aan wanneer lullen poetsen moet worden. Geen overbodige luxe in een klimaat waarin te lang dralen de doodsteek van je organisatie betekent. Nu is het zaak om uit dat talent een vaardigheid te destilleren die jouw collega’s op dat ene cruciale moment mee op sleeptouw neemt, de actie in, het succes tegemoet.

 

Talent is een uitnodiging. In zijn makkelijke vorm, vertelt het ons een welbepaald pad te volgen. In zijn miskende vorm is het een appel om juist heel andere paden in te slaan die minstens zo cruciaal en nodig zijn voor persoonlijk, professioneel en zakelijk succes.

 

Hoog tijd om de invulling van talent open te breken, want je beperking is je talent. En noem mij nou eens één iemand, die geen beperking heeft.

Delen

Journalist

Related articles