Weekly News

Iedereen veilig in de zorgverzekering

Iedereen in Nederland moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Aan het eind van ieder jaar kun je switchen van zorgverzekeraar of van soort zorgverzekering.

Er bestaan vier verschillende soorten zorgverzekeringen: restitutie, combinatie, natura en budget. De verschillen zitten in de premie en de keuze uit het aantal gecontracteerde zorgverleners. Bij een restitutiepolis heb je een volledig vrije zorgkeuze. Je kunt naar iedere zorgverlener zonder dat je bijbetaalt. Bij een combinatiepolis kun je kiezen uit de zorgverleners met wie de zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten. Bij hen krijg je je rekening honderd procent vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener en rekent die een hoger tarief dan het normale tarief? Dan betaal je het verschil bij. Bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar met een groot aantal zorgverleners een contract afgesloten. Kies je voor een van hen, dan krijg je alles vergoed. Bij een andere zorgverlener betaal je twintig procent van de kosten zelf. Een budgetpolis is een soort uitgeklede variant hiervan. Dan heeft de verzekeraar met een beperkt aantal zorgverleners contracten afgesloten.

Belangrijk is ook het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht en vergoedt de standaardzorg in Nederland, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Wil je zorgkosten vergoed krijgen die niet in de basisverzekering zitten, zoals tandartskosten of de kosten van een fysiotherapeut, dan kies je voor een aanvullende verzekering. Je betaalt hier ook extra premie voor.

Het belangrijkste wat is veranderd, is de premie. Bij de meest verzekeraars stijgt die met acht tot twaalf euro per maand. Verder is de basisverzekering 2017 uitgebreid. Zo zit onder meer een tijdelijk verblijf in een zorginstelling, bijvoorbeeld na een operatie, voortaan in de basisverzekering. Het eigen risico blijft gelijk: de eerste 385 euro aan zorg die je in 2017 nodig hebt, betaal je zelf.

Delen

Journalist

Related articles