Weekly News

Frank Verwoerd en Errol Keyner ONTWIKKELING

Hoe interessant is beleggen in (buitenlands) vastgoed?

De spaarrentes in Nederland zijn nog nooit zo laag geweest, investeren lijkt de enige manier om een fatsoenlijk rendement te halen.

'Zodra je geld geheel in enkele gebouwen zit, ben je niet flexibel meer om andere, misschien wel rendabelere of minder riskante beleggingen te doen.'

Investeren in buitenlands of binnenlands vastgoed lijkt op dit moment de beste belegging van je geld. Maar waar liggen de kansen en risico’s? ”We hebben te maken met een unieke situatie op het moment, niet alleen voor de vastgoedmarkt, maar ook voor de beleggingsmarkt. De lage rente van de ECB zorgt voor een onevenwichtige marktsituatie”, aldus Frank Verwoerd. De research manager van Dynamis ziet mogelijkheden op de vastgoedmarkt, en niet enkel in groeimarkt Amsterdam. ”Zowel particuliere als institutionele beleggers halen op dit moment amper rendement uit staatsobligaties, en zeker voor particuliere beleggers zijn de risico’s van aandelen nog vaak lastig in te schatten. Alhoewel investeren in vastgoed niet minder risicovol is, is het wel tastbaarder.” Beleggen in stenen biedt simpelweg een winstgevend alternatief voor sparen en obligaties. Volgens Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is dit echter niet zonder risico’s: “Spreiding is het toverwoord. Wanneer je twee ton erft is het vanuit beleggingsperspectief meestal niet verstandig om dat direct te investeren in een appartement. Zodra je geld geheel in enkele gebouwen vastzit, ben je niet flexibel om andere, misschien rendabeler of minder riskante beleggingen te doen. Daarom zou ik niet meer dan tien procent van mijn beleggingsportefeuille uit vastgoed laten bestaan.”


Mocht je toch het gevoel hebben dat beleggen in vastgoed wat voor jou is, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Allereerst is er de keuze om voor een fonds te gaan, en daarmee het risico te spreiden, of je koopt daadwerkelijk ‘stenen’. Verwoerd: “Bij het kopen van een garagebox tot een kantorencomplex zijn er twee geldstromen: het directe (huuropbrengst), en indirecte rendement (waardestijging, red.). Ik zou als particulier niet te veel meer speculeren op indirect rendement, aangezien waardestijging nooit gegarandeerd is.”  Keyner sluit zich hierbij aan, maar plaatst wel een stevige kanttekening: “Zodra de aankoopprijzen stijgen, zoals nu het geval is op de Amsterdamse woningmarkt, daalt logischerwijs het potentiële rendement. Het is bovendien van belang te letten op de kosten die je maakt, zeker bij vastgoedbeleggingsfondsen. Bij een beleggingsfonds met een lagere kostenstructuur, is je nettorendement op de lange termijn waarschijnlijk hoger, aangezien de kostenstructuur bij beleggingsfondsen je enige zekerheid is.” 


Een andere tip gegeven door beide experts is om het dicht bij huis te zoeken. Keyner: “Ik ben niet tegen investeren in buitenlands vastgoed, maar kijk alsjeblieft uit in je zoektocht naar een hoger rendement. Panden in Kazachstan of Costa Rica lijken misschien lucratief maar wanneer er iets mis gaat is er een kans dat je je geld kwijtraakt. Blijf weg bij landen zonder solide rechtssysteem, bijvoorbeeld China of Rusland. We krijgen hier wel eens vragen over, en ook al komen mensen er tijdens het gesprek achter dat er risico’s aan kleven worden ze vaak verblind door de voorgespiegelde rendementen.” Ook Verwoerd waarschuwt voor de verleiding van hoge rendementen in het buitenland. “Het lijkt een open deur, maar hou het bij markten waar je verstand van hebt.” Het lijkt erop dat zowel de expert op beleggings- als op vastgoedgebied het met elkaar eens zijn: spreid je kansen, houd de kosten laag, en neem geen onnodig risico.

Feit

De VEB is dé bron voor betrouwbare beleggingsinformatie voor particulieren en institutionele beleggers. Zij telt nu meer dan 45.000 leden.


Frank Verwoerd heeft het afgelopen jaar de prestigieuze Young Talent Award gewonnen, en treedt in 2018 in dienst bij vastgoedadviseur Colliers International.

Delen

Journalist

Daan de Jong

Related articles