Weekly News

Het belang van goed licht

In meerdere opzichten is het een uitdaging om drie professionals die voorheen hun eigen praktijk hadden in een verzamelgebouw te huisvesten. Dat geldt niet alleen voor de indeling van de totale ruimte, maar ook voor de verlichting. Hoe zorg je ervoor dat de ruimten op de juiste manier verlicht worden? 

Projectleider Jeroen Bouw van Paulus Elektro benadrukt dat je zoiets projectmatig moet aanpakken: “We spreken hier over twee dierenartsen voor gezelschapsdieren en een veearts. Elke professional heeft natuurlijk zijn of haar eigen wensen en voorkeuren qua smaak, maar ze hebben natuurlijk ook eisen die heel specifiek zijn voor hun werk: een operatiekamer voor een dierenarts is toch anders dan die voor een veearts. Aan ons de taak om alles mee te nemen in het ontwerp én de uitvoering.”


Dit project werd gestart met de samenstelling van een projectgroep, waarin twee dierenartsen en een vertegenwoordiging van het installateursbedrijf én van de elektrotechnische groothandel plaatsnamen. 


Het elektrotechnisch ontwerp werd gedaan door het bedrijf van projectleider Jeroen Bouw: “Je luistert heel goed naar de klant. Niet alleen naar de wensen, maar ook naar de manier waarop de klant het gebouw wil gebruiken. En in dit geval waren het drie klanten met twee verschillende disciplines, die het gebouw toch op ‘hun’ manier willen gebruiken.” Naast het functionele moest er vanzelfsprekend ook aandacht aan de sfeercreatie per ruimte worden besteed, waarbij verlichting qua vorm en kleur een essentiële rol speelt.


“Tijdens dit project hadden we geen adviserende rol zoals bij andere projecten, maar konden we het juiste materiaal leveren voor het technisch ontwerp”, stelt Jan Dannenberg, vestigingsmanager van elektrotechnische groothandel Oosterberg.


Voor werklocaties zoals een dierenartspraktijk gelden bepaalde richtlijnen voor wachtkamers, behandelkamers en na-behandelruimten (de postoperatieve rustruimte). In het ontwerp werden deze meegenomen, maar daarnaast werden ook variaties aangebracht waardoor het geheel toch een eigen karakter kreeg. Een uitstraling die paste bij de drie professionals, hetgeen natuurlijk een enorme uitdaging was.  


“Voor het ontwerp hebben we ook rekening gehouden met het gebruik en de routing per ruimte”, vertelt Bouw. “Bijvoorbeeld bij de inrichting van de behandelkamer of operatiekamer: hoe en waar beweegt de professional zich in de ruimte? Daarnaast hebben we ook ledverlichting toegepast, wat momenteel erg gangbaar is geworden door de kostenbesparing vergeleken met de ‘ouderwetse’ verlichting.” 

 

Het verzamelgebouw is ook voorzien van domotica voor de entree, wachtruimten en gangen. Domotica is de toepassing van elektronica en netwerken in een gebouw zoals het elektriciteitsnet. Dit biedt de klant de mogelijkheid om vanaf elke plek in het gebouw of zelfs buiten het gebouw, via een smartphone of tablet, de verlichting te bedienen. Zo kunnen de postoperatieve ruimten verlicht of zelfs gedimd verlicht worden, als dieren na de operatie ontwaken en onrustig worden. 


Dannenberg: "Het eindresultaat is zowel functioneel als esthetisch echt iets om trots op te zijn en dat zijn de klanten gelukkig ook. Als leverancier van de verschillende soorten verlichtingselementen, ben ik ook erg blij dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan dit mooie project.” 

Delen

Journalist

Angelina Hammond

Related articles