Weekly News

Ook geïsoleerde CV-buizen stralen nog veel warmte uit. ONTWIKKELING

Gebruik het gas beter

“In Nederland weten we precies hoeveel energie vanuit het gas overgebracht wordt op het CV-water, maar welk deel van deze warmte komt ook daadwerkelijk terecht op de plekken waar we dit willen hebben?” Aan het woord is Ton Willemsen, eigenaar van TONZON, een bedrijf dat zich focust op het maken van innovatief isolatiemateriaal. “In stookruimtes is het vaak extreem warm en dat wordt nog steeds normaal gevonden. Daarnaast verliest het CV-water tijdens het transport een deel van zijn warmte. Zelfs wanneer de buizen goed geïsoleerd zijn bedraagt dit verlies in grote gebouwen soms meer dan 10 graden.”


Ook de afgifte van warmte gaat niet efficiënt. “De achterkant van de radiator straalt de warmte vaak onbelemmerd naar de buitenmuur. Bij woningen met vloerverwarming lekt veel warmte aan de onderkant weg, en bij woningen met luchtverwarming is het in de kruipruimte soms nog warmer dan in de kamer!”


Hoogste tijd dat we ons gas doelmatiger gaan gebruiken, aldus Willemsen. “Een stookruimte hoeft helemaal niet zo warm te zijn, CV-water kan veel heter op de plaats van bestemming komen, radiatoren hoeven buitenmuren niet intensief op te warmen, vloeren hoeven geen warmte te lekken aan de onderkant en luchtverwarming hoeft de kruipwarmte niet te verwarmen. Als je deze warmtelekken maar efficiënt weet te dichten.”

Delen

Journalist

Related articles