Weekly News

‘Bamboe is bezig met een opmars’

Van kantoorvloeren, vliegveldplafonds en paardenstallen tot het interieur van een Lexus: bamboe wordt inmiddels breed ingezet. Arjen Veltman, commercieel directeur en medeoprichter van bamboeleverancier MOSO, ziet dat het materiaal een opmars maakt. “Vroeger was bamboe alleen nog decoratief, nu wordt het ook functioneel ingezet.”

“We heten MOSO, omdat dat de naam is van de bamboesoort die we gebruiken. Er zijn zo’n 1500 bamboesoorten in de wereld en deze soort is qua uiterlijk en structuur het meest geschikt voor onze producten”, vertelt Veltman. “Vrees niet: de panda eet een ander soort bamboe, die meer struiken heeft. We gebruiken dus niet het voedsel van een bedreigde diersoort.”

 

Waarom is bamboe duurzaam?

“Omdat bamboe heel snel weer aangroeit: een bamboeplant groeit binnen vijf tot zes jaar tot de hoogte dat hij bruikbaar is, bij tropisch hardhout is dat 20 tot 80 jaar. Het oogsten van de bamboe zorgt er daarbij juist voor dat het bos beter functioneert; er blijft meer water en lucht over voor de resterende planten. Bamboevelden zijn daardoor circulair, waardoor de bamboeoppervlakte in China nog steeds groeit. Daarnaast zijn de eigenschappen van bamboe vergelijkbaar en soms beter dan die van tropische hardhouten. Denk aan de hardheid (harder dan eiken) en de stabiliteit (het is bruikbaar in combinatie met vloerverwarming). Daarin onderscheidt het zich echt.”

 

Hoe is bamboe toepasbaar?

“Toen we twintig jaar geleden startten, wilden we voor elke houtsoort een alternatief hebben in bamboe. Dat is gelukt. In hotels en kantoren vind je bamboevloeren, want die kunnen tegen een stootje. Maar we maken ook materialen voor buiten, zoals terrasonderdelen of vlonderplanken. Dat werd mogelijk door de suikers uit bamboe te halen, waardoor ze niet meer schimmelen. Daarvoor hebben we een speciale thermobehandeling ontwikkeld.”

 

Wat onderscheidt MOSO van de concurrentie?

“Innovatie, zoals de genoemde thermobehandeling. We ontwikkelen zelf continu nieuwe toepassingen van bamboe; die buitenbamboe was niet gelukt zonder onze bemoeienis. Hetzelfde geldt voor het plafond van het vliegveld van Madrid, dat uit bamboe bestaat. Het is nog steeds het grootste bamboeproject ter wereld met 200.000 vierkante meter aan bamboe – en wij kregen de opdracht omdat we bamboe flexibel én brandveilig wisten te maken, als enige partij in de wereld. Cruciaal daarbij is het team van 15 van onze mensen dat zich bezighoudt met de kwaliteit en productontwikkeling in China.

 

Veranderen de wensen van de consument?

“Consumenten zijn steeds beter geïnformeerd. Dat vraagt meer van leveranciers – en daarom verkopen we alleen via professionele groot- en detailhandel. Kritische consumenten vragen ook meer van ons; we hebben dus laten onderzoeken of we echt CO2-neutraal zijn en we absorberen - volgens de TU Delft - meer CO2 dan dat we uitstoten. Daarnaast is er steeds meer vraag naar bamboe uit functionele overweging en niet alleen omdat het decoratief (mooi) is. Het wordt nu ook gebruikt voor deuren en vloeren, omdat het hard, stevig, stabiel, brandwerend en duurzaam is. Denk aan een vloer met de look and feel van eikenhout, maar gemaakt is van bamboe. Een leek ziet het verschil niet, maar het is steviger en duurzamer dan een eikenhouten vloer – en dus beter.”

Feit

Delen

Journalist

Related articles