Weekly News

Managing Director Desch Plantpak BV MILIEU

Minder milieubelasting in de tuinbouwsector

3 vragen aan Jan Willem Wieringa, managing director Desch Plantpak BV

Wat doet de tuinbouwsector ten aanzien van het hergebruik van materialen? 

“Binnen de tuinbouw zie je allerlei bewegingen die zich richten op vermindering van de milieubelasting van producten. Van allerlei verpakkingsmateriaal, zoals de potjes en trays die je in het tuincentrum ziet, met planten erin. Daarvoor kun je heel goed gerecyclede plastics gebruiken. Dat is ook wat de klant graag wil: de vraag naar duurzame producten groeit.”

 

Hoe zit het met biobased materialen?

“Er is inmiddels allerlei verpakkingsmateriaal verkrijgbaar dat biobased is. Zo zijn er allerlei producten in huis, die vrij van oliebestandsdelen en 100% hernieuwbaar zijn. Voor de productie ervan gebruiken wij groene stroom.”

 

En waarmee kun je energie besparen?

“Je ziet steeds meer LED-verlichting in kassen. Ze zorgen niet alleen voor een enorme reductie van het elektriciteitsgebruik, maar helpen ook de gewassen sneller te groeien, doordat je het kleurenspectrum zelf kunt kiezen. Maar je ziet de duurzaamheidsslag ook terug in het machinepark. Die nieuwe machines hebben een veel hogere capaciteit en een lager energieverbruik dan de oude. Tegelijkertijd gaan ze zuiniger om met beschikbare materialen. Het zijn allemaal ontwikkelingen die passen binnen het kader van de branchevereniging van foliefabrikanten NRK.”

Delen

Journalist

Erzsó Alföldy

Related articles